Demult, odata, dascalii nostri se numeau, destul de banal as zice, tovarasul profesor Rosca Vasile, tovarasa profesoara Mihaila Liliana, tovarasa profesoara Baciu Ariadna sau tovarasul profesor Onofras Eugen . Era formularea clasica specifica acelor vremuri . Facand o mica paranteza, imi aduc aminte de o intamplare de la o ora de Romana . Era inainte de sarbatorile de iarna si profesorul Comaniciu ne invata printre altele si cum sa scriem felicitari cunoscutilor, rudelor, profesorilor … Vorbea apasat, uitandu-se adanc in ochii nostri, asa cum facea de fiecare data : “Regulile actuale de adresare impun sa scriem la destinatar : tovarasului cutare sau tovarasei cutare . Asa procedez si eu de obicei … Unui singur om, celui care mi-a salvat viata acum cativa ani, ii scriu de fiecare data la fel, si acest lucru nu il voi schimba indiferent de vremurile care sunt sau vor veni ” . Si parca-l vad caligrafiind cu degetul in aer : “Domnului Doctor cu stima si respect ” . Inchizand acum paranteza si revenind la onomastica profesorala, trebuie sa amintesc ca printre atatia tovarasi erau si trei exceptii . Trei oameni carora la spuneam, mai mult sau mai putin pe fata, altfel . Piedone, Piticu’ si Florica … Dar oare ce ii deosebea de ceilalti, clasicii de matematica, fizica sau biologie ? Este destul de simplu … Erau ingineri, erau simpatici, erau de gasca si tot timpul incercau sa micsoreze “distanta” pe care se presupune ca trebuie sa o aiba un profesor fata de un elev . Pe scurt, pentru noi, cei de atunci, aflati in fata hotararilor existentiale, ei intruchipau visul de inginer tecemist la care tanjeam mai toti …
Anii au trecut, vremurile s-au schimbat, atributul de “tovaras” s-a modificat in “domn”, dar pentru noi, fostii profesori erau la aceeasi distanta galactica … Adica ne intalneam, vorbeam, schimbam impresii, iar mintea nostra vedea tot “dictatorul” cu catalog sub brat … Pentru mine personal, lucru acesta n-a tinut mult, am predat timp de un an la acelasi liceu si am vazut lumea si din spatele catedrei … Atunci am pasit timid, cu respiratia taiata, pentru prima data, intr-un loc in care nici cu gandul cel mai rebel nu indrazneam sa intru . In Cancelaria Profesorilor . In cei 8 ani petrecuti in liceu nu am depasit nici cu un milimetru pragul acesteia . Daca eram elev de serviciu si cautam un profesor, intrebam politicos din usa si atat . Daca mergeam pe holul mare de la parter imi inchideam ochii pentru a nu zari nici macar umbrele profesorilor ce discutau, citeau sau scriau in cancelarie . Era locul sacru, tabu, in care noi, elevii muritori, nu aveam voie sa intram . Profesor fiind, trecand in tabara “zeilor”, am patruns in templul interzis . N-am simtit mare lucru, nu era nici o comoara sau vreo bagheta de vrajitor acolo . Nu erau decat munca, incordare, griji sau bucurii si multe, multe emotii . Pentru ca mi-am data seama ca lucrul cel mai important pentru fiecare profesor era urmatoarea intalnire cu elevii . Cu chipurile si privirile lor, cu ochii mari, cu reactiile, dar mai ales cu sperantele si asteptarile lor. De fiecare data aceasta intalnire era altfel . Si el, profesorul, trebuia sa fie aceeasi persoana impecabila, perfecta, fara cute la rochie sau la costum, cu raspunsuri la toate intrebarile si cu o voce care sa nu-i tremure deloc . Mie, personal, nu mi-a reusit, dupa ce puneam absentele, si ascultam, asa, vreo doi-trei baieti, ne jucam cu totii pe calculatoarele din laborator . Deh, eram totusi inginer .
In afara scolii, profesorii se transformau … Acum cativa ani, impreuna cu Sorin, “alergam” pentru a organiza Revederea de 25 de ani de la absolvirea liceului . Si am trecut pe acasa la mai multi profesori . Sa-i mai vedem si sa le inmanam cate o invitatie la importantul eveniment . Am inceput cu Doamna Marasescu … Care era in bucatarie in plin proces de elaborare a unei complicate placinte cu carne . Si, bucuroasa ca ne vede, a inceput sa ne povesteasca, cu un farmec aparte, despre ceilalti colegi, nu ai nostri, ci ai dansei . Astfel am aflat ca Mia Bosovei este bine sanatoasa dupa ce a trecut printr-o operatie dificila ; ca Gigi (Georgeta !) Duca este mai activa ca niciodata ; ca pe Bebe Rosca il gasim intr-unul din blocurile din spatele Palatului Culturii, trebuie doar sa intrebam si oricine ne va arata unde sta ; ca Nora Costescu trebuie sa aterizeze din State (stiam ca sosise deja, dar din politete nu am zis nimic !) si tot asa . A fost momentul in care mi-am dat in sfarsit seama, ca intotdeauna, dupa ce ieseau din clasa, profesorii rigizi se transformau in oameni normali . Oameni care stateau in cancelarie la o cafea si la o tigara, care barfeau, care se intalneau sambata seara la teatru sau la film sau care isi petreceau concediile impreuna . Oameni care isi spuneau cat se poate de simplu pe nume : Gabi, Mia, Gigi, Nora, Bebe, Suzeta, Sorin, Micsunica, Victoria si tot asa … Iar ca regula sa fie completa, ca si exceptie, cred ca unui singur om din tot liceul nu i se spunea pe numele mic . Si acela a fost si este inca directorul nostru, chiar de acolo de sus, din ceruri, Domnul Traian Comaniciu .
17 Comentarii
Anca Visan zice:
Aug 28, 2015
Foarte emotionant! Citind articolul, i-am revazut si eu cu ochii mintii, pe profesorii nostri dragi, chiar daca nu am fost colega de clasa sau de serie cu autorul articolului, dar am invatat la acelasi liceu. Felicitari pentru articolul scris.
Rodica Margareta zice:
Aug 28, 2015
Când eram în liceu citeam Cișmigiu&comp, acum, după niște zeci de ani citesc acest articol. Sentimentul e același, numai că de dată asta cunosc personal și personajele 🙂 …<3
Val Tannen zice:
Aug 28, 2015
Bravo Liviu, foarte frumos scris. Am fost elev al liceului intre 1969 si 1972 (sub numele Valeriu Breazu) si nu il voi uita niciodata pe Domnul Comaniciu, inteligent, intelept, si generos. Cit despre Domnul Onofras, m-a facut matematician, cum inca sint si azi.
Maria-Ana Alexandru zice:
Aug 28, 2015
Minunat! Cat de simplu dar adevarat, ceea ce am trait si cum realizam azi, acele minunate clipe de liceu. O amintire dragasi plina de emotie!
Florentin Margarit zice:
Aug 29, 2015
Felicitari Liviu.Emotionant.
Iolanda Moroianu zice:
Aug 29, 2015
Felicitări! Ați uitat un profesor foarte important!Domnul profesor Țaga Mihai,fostul meu diriginte!Un Om excepțional ca și ceilalți profesori amintiți. Pentru doamna profesor Ariadna Baciu,Dumnezeu s-o odihnească-n pace!▶◀
marta zice:
Aug 30, 2015
Draga Liviu,
Foarte frumos, ca de obicei, dar si emotionant totodata.
Ma gindeam de ceva vreme sa-ti scriu, dar acum ca s-a ivit ocazia, nu mai am nici o scuza. Intr-una din blitz-vizitele mele in Romania din acest an, am participat, ca de fiecare data cind am ocazia, la slujba greco-catolica a micii comunitati ardelene din Ploiesti. Printre cei citiva fagaraseni stabiliti de ani buni in Ploiesti, il vad mereu pe domnul profesor Borzea, de fizica. Daca imi amintesc eu bine, a iesit la pensie cind noi am inceput clasa a 9-a ??… In orice caz nu il cunosc decit din vedere, dar de data aceasta, cu curajul celor instrainati care isi cauta reconfirmarea identitatii, am intrat in vorba si i-am spus ca am fost eleva a liceului Mihai Viteazul. Ca sa nu lungesc vorba, am ajuns sa vorbim despre profesori si primul nume care imi vine intotdeauna in minte este cel al domnului profesor Traian Comaniciu. Ocazie cu care Domul Borzea mi-a dezvaluit un alt aspect al caracterului dirz al domnului Comaniciu: mi-a spus domnul profesor Borzea cum directorul Traian Comaniciu l-a protejat ani de zile, pentru ca dinsul “avea niste bube in cap”… Abia atunci am facut legatura intre numele profesorului de fizica si invatatorul Olimpiu Borzea, cel care i-a ajutat si protejat pe partizanii din muntii Fragaras, despre care, copil fiind, am auzit povesti de la bunici, depanate cu mare respect si teama. Ca sa revin insa, am fost emotionata ca dupa atitia ani, profesorul Traian Comaniciu este inca prezent printre noi, prin memoria si recunostinta pe care atiea generatii i-o poarta.
Asta am vrut sa-ti spun, ce-ar fi ca pentru urmatoarea “Revedere” sa adunam si publicam o brosura cu amintiri despre profesorii nostri. Eu as fi bucuroasa sa contribui.
Pa,
Marta
Tacu Viorica zice:
Sep 1, 2015
Sa ne amintim si de dna Profesoara Bucheru, ale carei ore de limba romana erau o incantare si de dnele Profesoare de limba franceza Bozantan sau Lidia Ionescu! Nu putem uita nici orele speciale ale dlui Profesor de istorie Marcusanu. Aceste modele m-au facut probabil sa aleg si eu cariera de dascal. Am scris Profesor cu majuscula pentru ca intr-adevar au fost pentru noi oameni iesiti din comun! Lor le datoram ceea ce suntem! Cu drag, profesor Viorica Tacu
Trica Haimanaua zice:
Nov 6, 2015
Liviu, e frumos ce scrii, sunt de acord in ce-l priveste pe domunl Comaniciu si au mai fost cateva doamne si cativa domni, carora doar din cauza conventiilor perioadei eram obligati sa le spunem “tovarasi”. Majoritatea ne-au facut sa ajungen unde suntem si ce suntem, mult mai mult decat strict in domeniile profesionale. Dar deduc si ca ai avut o viata de liceu un pic frustrata, daca aveai o teaama atat de “galactica” fata de profesori si an trebuit sa ajungi si tu in “galaxia” lor, pentru a intelege ca erau totusi oameni, cu slabiciuni si calitati, unii cu mai multe dintr-unele si mai putine din celelalte si vice-versa. Iar cei trei ingineri erau defapt cei mai “tovarasi”, dar nu in sensul depravat de comunism al termenului, ci pentru ca erau mai coborati din astrele galaxiei pe planeta, cum spui, mai “de gasca” si isi dezvaluisera fata de noi slabiciunile. O fi fost bine asa? Oricum,in afara de Soroaga, ii am pe toti cu drag si respect in amintire si suflet.
Iliescu Ramona zice:
Nov 6, 2015
Este un moment de remember,care te face mandru ca esti LMVist.Toti acesti Profesori au pus cate o caramida in dezvolterea noastra emotionala,fizica,morala si profesionala.In fiecare zi ne aducem aminte de: doamna Iliescu,doamnaBaciu,doamna Bucheru,doamnaDuca,doamna Rosca,doamnaTeodorescu,doamna Stanescu,domnul Neagu,domnul Taga,domnul Comaniciu,doamna Comaniciu,domnul si doamna Raileanu,domana Bageac,si multi altii pe care nu o sa-i uitam niciodata
stanescu valerica razvan... zice:
Dec 8, 2015
Sunt din promotia 1980….sunt convins ca noi…LMV-ISTII…suntem unici..am fost educati de UNICATE DE OAMENI…iti multumesc ca am recitit acest remember al zilelor in care primeam educatie si nu TIGANIADA…cu toate ca mi-a fost predata de un alt nume CARE lipseste…DOMNUL PROFESOR COSTICA ENCIU…mai exista in GALAXIA LMV….MADI POPA…LILIANA GHEORGHIU….si-ti mai multumesc ca n-ai uitata niste oameni super-baieti…FLORICA , PIEDONE , PITICU…teoretic …si eu sunt inginer dar EI M-AU INVATAT SA FIU OM…luati exemplul nostru si intalnitiva in fiecare an intr-o zi anume…nu o sa mai fiti nevoiti sa participati la revederea de 35 de ani in octombrie si in noiembrie sa te desparti de un prieten…si sa afli dupa alti 5-10 ani de el..
Vasilescu Tanase Stelian zice:
Feb 4, 2016
Ca fost elev al “Liceului nr.2 A.TOMA”,’62-’66, cu putin noroc,inca in viata, fata de alti colegi care nu au avut acest noroc (Steriu Dan, Badescu Alexandru(Jon), Cosma Mircea,Comisel Dan,Stamate Marcian,…)si ca multi altii, mi-am adus si eu cu mult drag aminte de fostii profesori care asa cum mai amintea cineva mai sus,ne-au format, si prin prestanta si pregatirea lor profesionala.”Impuneau”, prin comportament si tinuta profesorala.Am avut norocul sa fiu prima promotie a d-lui prof.”Misu” Raileanu.Ce sa va mai spun….Acum imi dau seama ca, nu stiu daca as putea, dar, as icerca sa scriu o carte despre acest subiect.Vedeti, printre altele,in poza de mai sus au ramas imortalizate, aripa din fata si aripa din stanga a Liceului Sf. Petru si Pavel, ce au fost bombardate si sunt reconstituite ca “aripile noi” ale liceului.Aripa veche ramanad, aripa dreapta.Asa cum amintea cineva mai sus, intalnitiva si voi anual, ca ai nostrii, pentruca timpul trece f.f. repede si este pacat sa nu va revedeti, cat sunteti in viata.Imi pare rau ca nu s-a dat numele complet si anii de liceu, “Liviu”, care a avut aceasta initiativa.Bravo lui.
Romeo zice:
Apr 10, 2016
Domnul profesor Borzea ne spunea, la întâlnirea de 30 ani (2011) ca a terminat facultatea în Făgăraș în 1961 și atunci a venit în Ploiești, crezând că Făgărașul este prea poluat. Îmi aduc aminte perfect numele dânsului, Pavel Paul Borzea, deci o legătură cu cel care a ajutat rezistența anticomunistă și ca timp și ca prenume, cred că e greșită. Nu l-am avut pe domnule Comăniciu nici director (1973-81), nici profesor. Îmi aduc aminte de modul elevat de adresare al domnului Borzea, chiar mă mir cum a reușit să strunească atâția copii năzdrăvani, dar multă plăcere mi-au făcut orele domnului ”Mișu” Răileanu, chiar dacă avea un stil ”bărbătesc” față de elevi. Nu pot aprecia stilul didactic al doamnei Baciu Ariadna și nici al lui Enciu Constantin. Mi-au mai plăcut orele de istorie cu domnul Mărcușanu Ion, de domnul Alecandrescu, de domnul Roșca (nu am avut preferință pentru orele dânsului), doamnele Boșovei, Țilimpea, Cocieru, Ulmeanu, Râmniceanu, Șoroagă (la care am debutat cu un 4 ”colectiv”, apoi am luat un 10), d-na Mărășescu. Deși formula de adresare era cu ”tovarășa” eu de multe ori am folosit cuvintele doamnă/domn. Mi-a plăcut să fiu un răzvrătit al modului cuminte de a fi.
Mihaela Paun zice:
Apr 11, 2016
Exeptional subiectul, numai cine nu a avut experienta de a pasi in cancelarie cu catalogul la subrat nu isi da seama cita emotie poti avea dupa ce ai fost elev, sa intri IN cancelarie.
Nu stiu cine poate spune povestea profesorilor nostri, dar ea este in inimile noastre pentru totdeauna. Poate daca am publica aici amintiri, cineva le stringe intr-o carte.. colectiva!
Adriana Gurau zice:
May 2, 2018
Imi amintesc cum ne intreba d-na Baciu in clasa a 12a la ce facultate vrem sa dam si cum clatina din cap cind auzea cite fete mergeau la politehnica. Imi amitesc cind ne povestea la ore ca fetele sint bune doar pt a fi doctorite sau profesoare. Imi amintesc ca gindeam exact contrariul. Fast forward nu stiu citi ani. AM cunoscut in SUA o LMV-ista, cu 4 ani mai mica decit mine (deci eu promotia 81, ea 84) care venise in Pittsburgh sa faca doctorat in chimie. Era prietena f buna cu fiica familiei Raileanu. Desi fusese una dintre elevele preferate ale d-nei Baciu, mi-a povestit o intimplare neplacuta. Fiind eleva de serviciu, prietena mea a adus in clasa buretele prea ud. D-na Baciu a luat buretele si a intrebat cine e de serviciu. prietena mea s-a ridicat si atunci d-na Baciu a invitat-o la tabla unde i-a stors buretele pe ceafa, pur si simplu.
Mihaela zice:
Jul 30, 2018
Same thing she did to me. I had had her for six years and while I think she was a good teacher, she was a POS as human being!! About Mr taga mihail, she wasn’t good from both points of view: stupid teacher and bad person!! I loved Mr Onofras and Ms Sofia Petrescu. And Liliana Lungulescu- Mihaila.
Florin Musat zice:
Apr 18, 2020
Super talent ai Liviu. La cat mai multe.