Mai demult, in copilarie am citit o poveste care atunci nu mi s-a parut atat de interesanta . Un proprietar de bacanie a angajat un baiat ca vanzator . Acesta, atent si sarguincios, a reusit sa atraga clientii prin modul in care isi prezenta marfa si prin felul amabil de a se purta . In fiecare zi venea cu o ora inainte de deschiderea magazinului si matura podeaua acestuia astfel incat totul era mereu curat si ingrijit . Afacerea a prosperat si patronul a hotarat sa-l promoveze pe baiat ca sef de magazin si sa angajeze un alt tanar ca vanzator . Primul baiat insa nu si-a schimbat obiceiurile astfel incat in fiecare dimineata, proprietarul magazinului privea zambind pe fereastra cum doi baieti imbracati in halate albastre maturau impreuna pardoseala .
Firesc va intrebati ce legatura are aceasta istorisire cu viata noastra de acum … Pai are, ia ganditi-va si la existenta noastra de zi cu zi . Este posibil ca un team leader de la Vanzari, dupa ce a fost ani buni agent de vanzari, sa se mai duca asa intr-o zi si sa mai ia comenzi de la clientii din Dristor sau din Lizeanu ? Este ! Sau un manager de la Marketing sa se imbrace cu haine groase si sa ia partia de la Kalinderu in piept instaland bannere si organizand echipele de promoteri ? Eu zic ca este ! Un sef de schimb de la Productie poate rezista sa nu urmareasca liniile ce impacheteaza cu viteze ametitoare bax-uri de apa, cutii de detergent sau pachete de servetele ? Bineinteles ca nu poate … Un sef de depozit mai urmareste descarcarea TIR-urilor sau mai face inventarul lunar ? Da, poate sa o faca … Un director de aprovizionare mai verifica receptia facuta cisternelor de azot sau mai verifica carnete de TIR ? Da, of course, ar putea … Un supervizor din Financiar, de la plati, mai raspunde la telefon furnizorilor care intreaba de facturi scadente ? Eu cred ca da … Un director de IT se mai duce personal sa verifice daca PC-ul uni utilizator este sau nu conectat in retea, bagandu-se pe sub birouri si scotand tot felul de capace de prize ? Mai mult ca sigur ca da …
Vedeti voi, orice tranzitie spre stratosfera manageriala presupune abandonarea unor preocupari si rutine care erau duse pana atunci la perfectie . Lucruri simple, de executie, bine stapanite, sunt inlocuite sau completate acum de calitati si abilitati de conducere . Sunt oameni care trebuie indrumati, controlati, recompensati sau … mustruluiti . Sunt interactiuni cu alte departamente ce trebuie cunoscute si stapanite . Sunt strategii ce vor fi aplicate, bazate pe niste principii clare si toate acestea nu se pot face fara analize laborioase si bine documentate . Deci nici daca ar vrea, noul manager nu poate face in continuare aceleasi lucruri pe care le facea atunci cand nu era sef . A fost numit tocmai pentru cei din jur i-au recunoscut performantele si l-au investit cu increderea lor . Dar aceasta nu inseamna ca a uitat de unde a plecat si ca se va indeparta de ceea ce a construit cu migala in timp . Isi va aduce aminte si de clientii carora le lua comenzi pe ploaie sau pe soare, nu va uita nici soferii carora le facea raport de descarcare in depozit, isi va aminti intotdeauna noptile in care era singur in tot biroul IT si punea serverele in picioare, nu va inceta sa se gandeasca la jurnalele de corectie pe care le introducea in ultimul moment in Oracle sau SAP sau orice alt sistem financiar .
De fapt, un bun manager trebuie sa fie tot timpul la zi cu ceea ce apare nou in meseria sa, daca aceasta este exclusiv una tehnica : mecanica, elecrica, IT, etc . Si nu numai tehnica . Este un atu pe care il va tine in buzunar si pe care il va folosi ori de cate ori se iveste o situatie grea sau o problema . O abilitate ce trebuie conservata si perfectionata pentru a-ti cultiva propriul respect de sine, dar si pentru a-l creste pe al celorlati .
Cumuland si tragand linie, un bun manager este acela care va imbina perfect urmatoarele abilitati : cea de conducere, talentul de a dezvolta proprii subordonati, felul in care colaboreaza cu celelalte departamente si analiza pur matematica a activitatii ariei pe care o conduce in conjunctie cu strategiile viitoare . Toate acestea facandu-se pe fundamentul cunostinteleor tehnice dobandite in timpul studiilor, aplicate in primii ani de munca si duse la perfectie acum, intr-o singura directie importanta, astfel incat sa nu fie niciodata luat prin surprindere . Iar, uneori, este bine sa mai coboare din inaltimile tari ale propriei functii, sa ia o gura de aer proaspat, sanatos, aducandu-si aminte de unde a plecat .
* poza de aici